18.2.09

Comenius aktivitātes Spānijā

Comenius projekta „Constructing Universal Love, Tolerance, Unity by Raising Enrichment”, kurā iesaistījušās Polijas, Spānijas, Grieķijas, Turcijas un Latvijas skolas, realizācija tika uzsākta jau 2009. gada septembrī. Sākot ar iepazīšanos, skolēniem sarakstoties, ar citu valstu skolēniem. Projekta būtība ir iepazīt citu valstu tradīcijas, kultūru, saskatīt tajās kopīgo un atšķirīgo ar savas valsts tradīcijām un kultūru. Tādēļ visās partnerskolās skolēni realizē vienādas aktivitātes. Lai labāk koordinētu projekta darbu ir nepieciešams organizēt projekta koordinatoru sanāksmes, kurās tiek apspriesti turpmākie plāni, prezentēti darbi, izvērtēts padarītais, kas ļauj pieņemt dažādus lēmumus par sekmīgu projekta turpmāku realizāciju. Un tā pirmā sanāksme notika janvāra beigās Spānijā, kur devās Projekta koordinatore Iveta Balode un direktora vietniece izglītības jomā, Elga Kostika. Līdz tam skolās skolēniem bija jārealizē ieplānotās projekta aktivitātes. Piemēram, skolēni gatavoja savas ģimenes kokus, kas ļauj salīdzināt, cik lielas vai mazas ir ģimenes citās valstīs. Mūsu skolas bērni sagatavojuši ģimenes kokus dažādos formātos, ne tikai tradicionālos. Savukārt pārsteidzoši bija daži poļu bērnu ģimenes koki, kur bija izpētītas un attēlotas senču saknes 4-5 paaudzēs. Bija jāsagatavo savas valsts tradicionāla ēdiena pagatavošanas video. Šajā darbā aktīvi iesaistījās skolotāja Guna Māliņa, projekta uzdevuma realizāciju iekļaujot Mājturības un tehnoloģiju stundās. Mūsu skolēni cepa pīrāgus, gatavoja rupjmaizes kārtojumu, cepa torti un par pārsteigumu poļiem – cepa poļu pīrāgu. Savukārt, sākumskolas skolēni cepa piparkūkas. Vēl skolēni šajā projekta izstrādāja ikdienas ēdienkarti skolā un mājās un sagatavoja svētku ēdienkarti Vecgada vakaram, kurās bija iekļauti ēdienu nosaukumi, produkti un pagatavošanas pamācības, kā arī ēdienu fotogrāfijas.
Viesojoties Spānijā bija iespēja salīdzināt kā notiek apmācības process Spānijas skolā, kas ir kopīgs un atšķirīgs ar mums. Tāpat mūsu spāņu kolēģi bija parūpējušies, lai bez darba pie projekta un skolas dzīves iepazīšanas, mēs redzētu skaistākās un ievērojamākās vietas tuvākajā apkārtnē, baudītu tradicionālos ēdienus un dzērienus. Janvārī baudīt pavasari bija ļoti patīkami, īpaši laikā, kad pie mums termometra stabiņš bija noslīdējis līdz 10-15 grādiem mīnusā. Redzējām klinšainās Spānijas piekrastes, pludmales, zvejnieku ciematiņus un dažādus kultūras, vēstures un dabas objektus. Lai gan projektā iesaistītas 5 iepriekš tekstā minētās valstis, šajā reizē mēs bijām no 6 valstīm, jo tobrīd kāda cita projekta ietvaros skolā strādāja franču valodas skolotāja no Francijas, kura arī tika iesaistīta visās aktivitātēs.
Līdz pirmajai sanāksmei realizētais tika apkopots un sagatavots prezentēšanai sanāksmes laikā. Pēc kuras savstarpēji apmainījāmies ar skolēnu darbiem, kā rezultātā esam atvedušas uz Sesavas skolu poļu, spāņu, grieķu un turku bērnu darbus, kurus mūsu skolēni varēs apskatīt skolas bibliotēkā.
Sanāksmes gaitā tika izlemti nākošo sanāksmju datumi, kas nebija viegli, jo katrā skolā ir atšķirīgs mācību process, un organizējot sanāksmes, tas viss ir jāņem vērā. Šobrīd Sesava ir nākošā projekta sanāksmes organizētāja. Nu jau ir zināms, ka no 27. marta līdz 1.(2.) aprīlim pie mums ir gaidāmi viesi. Bez pedagoģiskā personāla uz šo sanāksmi ieradīsies 2 poļu un 2 grieķu skolēni. Mūsu skolas skolēniem ir iespēja pieteikties būt par uzņemošo ģimeni, kurās dzīvos šo skolu skolēni. Tā būs iespēja iepazīties un sadraudzēties.
Šobrīd jāturpina darboties pie projekta katram savās mājās, realizējot plānotās aktivitātes, tādā veidā dodot iespēju tikt iekļautiem starp tiem, kuri varēs doties uz kādu no nākošajām projekta sanāksmēm. Un, protams, gatavoties ciemiņu uzņemšanai, lai maksimāli daudzveidīgi un interesanti varam parādīt savu skolu, pašvaldību un Latviju!

Iveta Balode projekta koordinatore
Prezentācijas pirmā daļa: nospiediet un gaidiet
Prezentācijas otrā daļa : nospiediet un gaidiet
Prezentācijas trešā daļa :nospiediet un gaidiet

Nav komentāru: